Tego nie jedz! Trucizny w jedzeniu – czego unikać?

Tego nie jedz! Trucizny w jedzeniu – czego unikać?

Zdrowie to jeden z kluczowych czynników decydujących o jakości naszego życia. Dlatego tak ważne jest dbanie o nie każdego dnia. Pamiętaj, że Twoje życie jest sumą wyborów dokonywanych każdego dnia. Jednymi z najważniejszych decyzji, jakie możesz podejmować są te dotyczące tego, co jesz. Zarówno Ty, jak i Twoi bliscy, a zwłaszcza Twoje dzieci. Jedzenie może być lekarstwem, ale może też być trucizną. Trucizny w jedzeniu znajdziemy nie tylko w żywności, ale też w opakowaniach.

Tematyką zdrowego odżywania interesuję się praktycznie od zawsze. Zdrowe jedzenie było dla mnie ważne na długo przed tym, gdy modne stało się bycie fit. Trend na treningi i dobre, naturalne jedzenie uważam za jeden z najważniejszych i kibicuję mu z całego serca. Jeśli do tej pory nie interesowałeś się tym, co jesz, przygotowałam dla Ciebie kilka podstawowych zasad do wprowadzenia od zaraz. Dzięki temu unikniesz spożywania choć części trucizn zawartych w jedzeniu.

Co nas truje? Plastik w jedzeniu, który spożywamy na własne życzenie!

O szkodliwości plastiku mówi się od wielu lat. Zauważ, jak wiele dziś rzeczy, które używasz codziennie, wykonane jest z plastiku. Niestety jedzenie także pełne jest tego surowca. Nie miej złudzeń, że jeśli kupujesz mięso czy kiełbasę na wagę, to nie przyjechało ono do sklepu… w plastikowym opakowaniu zbiorczym. To samo dotyczy nawet warzyw sprzedawanych w… lokalnym warzywniaku. Niedawne badania w Wielkiej Brytanii dowiodły, że 97% tamtejszych dzieci miało w sobie… plastik!

Jeśli nie chcesz się truć, skorzystaj z kilku prostych porad, które pomogą Ci ograniczyć kontakt z plastikiem. Nie miej jednak złudzeń, że w dzisiejszym świecie możliwe jest prawdziwe życie plastic-free. Ale im mniej, tym lepiej!

Nie kupuj kukurydzy w puszce! O aluminium i BPA słów kilka.

Ah, te pyszne warzywa w puszkach. Groszek w puszce, kukurydza w puszce, fasola w puszce czy brzoskwinie w syropie no i oczywiście mleko kokosowe również w… puszce. Żywność w puszce powinna zniknąć z Twojej listy zakupów od dzisiaj! Dlaczego? Wszystko przez aluminium oraz BPA. Więcej o aluminum poczytasz np. tutaj (w języku angielskim) oraz tutaj (również po angielsku).

Aluminium wiązane jest z chorobą Alzheimera. U dzieci może powodować choroby mózgu, kości i nerek. Oczywiście z uwagi na powszechne występowanie w przyrodzie nie jesteśmy w stanie zupełnie wyeliminować tego materiału z naszego życia. Jednak możemy zrobić dużo, aby się przed nim chronić!

Jak ograniczyć ekspozycję na aluminium?

  • Zrezygnuj z żywności w puszkach, ponieważ puszki są zrobione z aluminium, a ten materiał to prosta droga do trucizny w jedzeniu.
  • Uważnie przyglądaj się swoim naczyniom do pieczenia i gotowania. Aluminiowe garnki, patelnie czy formy do pieczenia albo narzędzia do przyrządzania potraw – usuń je ze swojego domu.
  • Pozbądź się folii aluminiowej. Nie jest Ci potrzebna, aby stworzyć pyszne i soczyste potrawy. Sprawdziłam 🙂
  • Aluminium znajdziesz też w wielu produktach kosmetycznych z antyperspirantami na czele.

Teraz kilka słów o BPA. Bisfenol A zawarty jest bardzo często w opakowaniach stosowanych w żywności w puszkach. Tak samo, jak aluminium, może szkodzić zdrowiu. Powiązany jest z wieloma schorzeniami endokrynologicznymi, m.in. PCOS (możesz o tym poczytać po angielsku np. tutaj). Wpływa negatywnie na męskie i żeńskie hormony. BPA jest powszechnie stosowany w produkcji plastikowych opakowań, nie tylko do żywności, ale też do kosmetyków i produktów medycznych.

Uwaga! Kojarzysz może tritan? Jakiś czas temu reklamowano go jako bezpieczny plastik między innymi stosowany w produkcji wielorazowych butelek do wody. Jak widać, również nie jest bezpieczny.

Jak ograniczyć ekspozycję na BPA?

  • Zrezygnuj z żywności w puszkach.
  • Czy BPA jest w wodzie mineralnej butelkowanej? Skoro nie wiesz, a producent się nie chwali, lepiej załóż, że jest.
  • Jeśli nie jesteś pewien, czy Twoje plastikowe naczynia zawierają BPA, czy nie, lepiej załóż, że tak i w miarę możliwości zamień je na szklane lub ze stali nierdzewnej (uwaga na aluminium!).
  • Zamiast plastikowych butelek używaj szklanych lub tych ze stali nierdzewnej. Tylko uważaj, jakie zakrętki te butelki mają!

Jedzenie w puszce nie służy Twojemu zdrowiu. Zamiast kukurydzy w puszce kup kukurydzę w szklanym słoiku.

Szkodliwy plastik w jedzeniu

Trucizny w jedzeniu – plastikowe torebki, w które pakujesz warzywa, owoce i pieczywo szkodzą zdrowiu!

W sklepie pakujesz swoje warzywa i owoce do jednorazowych foliówek, a potem w domu wykorzystujesz je do pakowania kanapek do szkoły dla dziecka? To duży błąd, który może skutkować negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia. Po pierwsze, większość takich siatek zawiera w sobie BPA, o którym pisałam wyżej. Co więcej, w takich siatkach Twoje warzywa i owoce nie mogą oddychać i w następstwie postępującej reakcji chemicznej pojawiają się niekorzystne dla zdrowia związki. Dodatkowo tak przechowywane warzywa i owoce to idealne środowisko dla rozwoju chorobotwórczych bakterii.

Jak możesz uniknąć stosowania plastikowych torebek?

  • Chodź na zakupy z własnymi siatkami (bawełniane, lniane, z naturalnej plecionki).
  • Nie pakuj warzyw i owoców w sklepie w foliówki. Po prostu wyłóż je na ladę bez opakowania.
  • Pieczywo pakuj w papierowe torebki (bez plastikowego okienka).

Trucizny w jedzeniu – trująca herbata, ryż i kasza!

W świetle najnowszych badań szkodliwa może być nawet Twoja ulubiona herbata. Używasz herbat w torebkach? A czy wiesz, że plastikowe torebki do herbaty mogą się rozpadać i uwalniać mikroplastik? Pyszna herbatka, prawda? Czy kupujesz ryż lub kaszę porcjowaną w foliowych woreczkach, które – o zgrozo – przeznaczone są do gotowania? A ten plastik to do wody się nie przedostaje? Masz taką pewność?

Unikaj zatem herbaty w plastikowych torebkach i nie gotuj ryżu ani innych produktów spożywczych w plastiku.

Oceń post:

Średnia ocena / 5. Liczba ocen:

Jeśli post Ci się spodobał...

Obserwuj nas w social media!

Przykro nam, że post okazał się nieprzydatny.

Pomóż nam go ulepszyć!

Joanna

Działanie jest kluczem do dobrego życia. Kto zaczął, zrobił już połowę.

One thought on “Tego nie jedz! Trucizny w jedzeniu – czego unikać?

  1. Cała nadzieja w coraz większej świadomości konsumentów i ich potrzeby dokonywania prawidłowych wyborów. Miejmy nadzieję, że nieuczciwi producenci dzięki takim decyzjom zostaną wyeliminowani z rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top