Śniadanie bez chleba
Nie każdemu służy chleb. Od dłuższego czasu szukałam alternatywnych sposobów na życie bez kanapek. Zauważyłam, że zawsze, gdy odstawiałam pieczywo, czułam się lepiej. Nie twierdzę, że każdy powinien odstawić chleb i że każdy bez niego będzie czuł się lepiej. Jednak to świetnie się sprawdziło w naszej rodzinie. Oto pomysły na śniadanie bez chleba. Od razu zaznaczę, że wpis będzie wiele razy aktualizowany w miarę rozwoju mojej bezchlebowej pomysłowości.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zacząć planować posiłki, zajrzyj do tego wpisu.
Treściwy koktajl to śniadanie bez chleba
Koktajl to szybki i prosty sposób na śniadanie bez chleba. Jednak jest jeden minus, gdy macie dzieci – polecam go robić, gdy już wstaną z łóżka i się obudzą z uwagi na hałas. Koktajl wymaga też zainwestowania w blender dobrej jakości (szczególnie, jeśli tak jak ja używacie sporo mrożonych produktów). Poniżej dwa moje ulubione śniadaniowe koktajle.
Śniadaniowy koktajl truskawkowo – bananowy
Ten koktajl robię na śniadanie zdecydowanie najczęściej, wszyscy go w domu uwielbiamy. Jest prosty i szybki, nie wymaga wymyślnych składników, a na dodatek można go zrobić „na oko” i przyznam szczerze, że tak zwykle jest u mnie.
Składniki (2 porcje):
- 1 spory banan (może być mrożony)
- dwie duże garści truskawek
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, raczej gęstego
- mleko na oko (około szklanki, jeśli lubimy gęstsze koktajle)
- płatki owsiane 6 łyżek
- siemię lniane 2 łyżki
- pół łyżki miodu (niekoniecznie, jeśli mamy słodkie banany).
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy wszystkie składniki.
Alternatywy dla stosowanych produktów:
- zamiast truskawek maliny, owoce jagodowe, borówki – sezonowo lub po prostu mrożone
- alternatywa dla mleka krowiego to mleko roślinne (polecam np. migdałowe lub ryżowe)
- zamiast jogurtu zwykłego – jogurt roślinny, np. kokosowy
- dla bezglutenowców – bezglutenowe płatki owsiane lub inne, np. ryżowe, możesz też zamienić na orzechy.
Koktajl bananowy z zieleniną na śniadanie bez chleba
Pyszna i sycąca propozycja na śniadanie bez chleba dla każdego, kto chce wprowadzić do swojego menu więcej zielonych warzyw. Nawiasem mówiąc, każdy powinien chcieć biorąc pod uwagę ich właściwości.
Składniki (2 porcje):
- 1 spory banan (może być mrożony)
- co najmniej trzy garści świeżego szpinaku / świeżego jarmużu lub 4 – 5 brykietów mrożonych
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, raczej gęstego
- mleko na oko (około szklanki, jeśli lubimy gęstsze koktajle)
- twaróg półtłusty 1/4 kostki
- płatki migdałów 2 łyżki
- siemię lniane 1 łyżka
- jako dodatek kilka listków mięty, łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
W blenderze miksujemy wszystkie składniki.
Alternatywy dla stosowanych produktów:
- zamiast świeżego szpinaku lub jarmużu – mrożony,
- alternatywa dla mleka krowiego to mleko roślinne (polecam np. migdałowe lub ryżowe)
- zamiast jogurtu zwykłego – jogurt roślinny
Przepis na pyszną owsiankę
Owsiankę uwielbiam od dziecka. Moje dzieci mają to po mnie. Zdecydowanie to jedno z naszych ulubionych śniadań o każdej porze roku. Przez wiele lat dopracowałam optymalne dla naszej rodziny proporcje. Do przygotowania owsianki używam od wielu, wielu lat specjalnego garnka do mleka Tak mi jest wygodniej, szybciej i nic się nie przypala. Polecam serdecznie! Z poniższego przepisu stworzycie gęstą owsiankę. Jeśli wolicie bardziej płynną, dajemy więcej mleka i mniej nasion chia / siemienia lnianego.
Składniki (3 porcje – 1 dorosła i dwie dziecięce):
- 0,5 litra mleka
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia / siemienia lnianego
- 2 banany
- suszona żurawina – garść
- pestki słonecznika – 2 łyżki
Przygotowanie:
W garnku umieszczamy mleko, płatki owsiane i nasiona chia / siemię lniane. Mieszamy. Zostawiamy na niewielkim ogniu na około 7 – 10 minut, po tym czasie zestawiamy z ognia. Odstawiamy do „napęcznienia” przez około 5 minut.
Przekładamy do misek, dekorujemy pokrojonymi bananami, żurawiną i pestkami słonecznika.
Praktyczna porada: taką owsiankę śmiało możesz przygotować dzień wcześniej wieczorem i przełożyć do szklanego pojemnika żaroodpornego. Potem rano tylko wyjmujesz go z lodówki i dodajesz banany, żurawinę oraz pestki słonecznika.
Awokado, jajka i pomidor – proste śniadanie
Ten przepis to w zasadzie nie przepis, tylko spis produktów, które układasz na swoim talerzu i z ochotą zjadasz. Śniadanie bez chleba bardzo sycące na długo.
Składniki (2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 12 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo (lub na miękko albo w koszulkach, jak kto lubi). Kroimy je na ćwiartki, układamy na talerzu. Awokado myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Usuwamy skórkę, a miąższ kroimy w paski i układamy na talerzu. Pomidorki koktajlowe myjemy i układamy na talerzu, a pomidor kroimy w ćwiartki.
Praktyczna porada: Jajka śmiało możemy ugotować wieczorem. Dla osób bardzo zabieganych – tak samo możemy wieczorem pokroić awokado i pomidora, jednak wiadomo – im mniej czasu mija od przekrojenia warzywa czy owocu, tym lepiej. Pokrojowe wcześniej awokado możemy skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało. Jeśli przygotowuję to śniadanie wieczorem, wszystko umieszczam w szklanych pojemnikach.
Zofia
31 maja, 2019Żałuję, że nie mogę skorzystać z super podpowiedzi śniadaniowych ( alergia pokarmowa). Miłego dnia
Arletunialalunia
3 lipca, 2019Z chęcią jutro wypróbuję przepis na koktajl i owsianka. Całkiem łatwe i fajne przepisy. Może napiszesz kolejnego bloga z przepisami
Joanna
14 lipca, 2019Łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne – to dla mnie wyznacznik idealnego przepisu 🙂
lifestyle
30 sierpnia, 2020Howdy! I just would like to offer you a big thumbs up for the excellent information you
have here on this post. I’ll be returning to your website for more soon.