Pomysły na szybki lunch do pracy

Joanna

Podziel się!

O wiele zdrowiej (i korzystniej dla Twojego portfela) jest samodzielnie przygotowywać lunch do pracy. Wymaga to oczywiście odrobiny chęci, czasu i samodyscypliny, ale przynosi wymierne korzyści. W tym artykule znajdziesz pomysły na szybki lunch do pracy. Na początek mam dla Ciebie dwa przepisy, ale ten wpis będzie rozwijany, a kolejne przepisy pojawią się już wkrótce.

Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe śniadanie bez chleba, zajrzyj też tutaj.

Szybki lunch do pracy: Kurczak curry z komosą i warzywami

Przepis na szybki lunch do pracy: kurczak curry z komosą ryżową i warzywami

Bardzo smaczny, pożywny i szybki w przygotowaniu lunch do pracy, który możesz stworzyć w 15 – 20 minut

Składniki (2 porcje):

  • podwójna pierś kurczaka
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • przyprawa curry (do smaku)
  • warzywa (możesz dowolnie wymieniać, np. kupić mieszankę warzyw na patelnię): marchewka, cukinia, kapusta czerwona, mieszanka sałat, rzodkiewka
  • słodki sos chili (sprawdź skład – niektóre zawierają dużo niezdrowych dodatków!)

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę w garnku (proporcja 2:1 woda do komosy). Jeśli bardzo Ci się spieszy, zagotuj wodę w czajniku i dogrzej na kuchence.
  2. Komosę dokładnie przepłukać na sitku, wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu.
  3. Pokroić kurczaka w kostkę ok. 2 cm. doprawić przyprawą curry, wymieszać.
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na złoty kolor.
  5. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w talarki (jeśli będziemy ją podduszać) lub zetrzeć na tarce (w wersji na surowo. Na drugiej patelni lub w rondelku podduszamy cukinię i marchewkę z małą ilością wody do miękkości (można też użyć garnka do gotowania na parze).
  6. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szatkujemy kawałek kapusty.
  7. Układamy wszystkie składniki w pojemniku na lunch, dodajemy garść mieszanki sałat, polewamy do smaku sosem chili.

Tak przygotowany lunch można zrobić od razu w wersji na dwa dni, wtedy jednorazowy czas przygotowania jest jeszcze krótszy. Lunch można zjeść na zimno lub na ciepło. Jeśli lubisz jeść ciepły posiłek w pracy, ale nie masz jak go podgrzać, spraw sobie porządny termos do żywności. Jak widzisz szybki lunch do pracy nie musi być skomplikowany ani kosztowny.

Prosty przepis na kurczaka curry z ryżem i burakami

Kurczak curry z ryżem i burakami jako lunch do pracy na szybko

Gotowane buraki wydają się trudne i czasochłonne w przygotowaniu, ale poza wrzuceniem ich do garnka i późniejszym starciem w malakserze lub na tarce – zbyt wiele pracy tu nie ma. Dodatkowo buraki wytrzymają w lodówce nawet do 3 dni (zamknięte w szklanym pojemniku), więc możesz przygotować je jako dodatek do lunchu nawet na pół tygodnia!

Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie buraki (możesz od razu ugotować 6 lub 8 i mieć warzywo na kilka dni – taka sama praca z Twojej strony)
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • dowolny ryż (tutaj brązowy) 100 g
  • słodki sos chili
  • pomidorki koktajlowe (kilka sztuk – do smaku)
  • przyprawa curry (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Ugotować buraki: umyj je dokładnie, wrzuć (ze skórką) do garnka z wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości). Odcedź, poczekaj chwilę, aż ostygną, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce lub w malakserze.
  2. Pokroić kurczaka w kostkę ok. 2 cm. doprawić przyprawą curry, wymieszać.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na złoty kolor.
  4. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli stosujesz ryż w torebkach, absolutnie nie gotuj go w plastikowej torebce – więcej info tutaj).
  5. Wszystkie składniki układamy w pojemniku na lunch, dodajemy do smaku pomidorki koktajlowe i słodki sos chili.

Wkrótce więcej przepisów na szybki lunch 😉

Smacznego!

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Na razie brak komentarzy.