Pomysły na szybki lunch do pracy
O wiele zdrowiej (i korzystniej dla Twojego portfela) jest samodzielnie przygotowywać lunch do pracy. Wymaga to oczywiście odrobiny chęci, czasu i samodyscypliny, ale przynosi wymierne korzyści. W tym artykule znajdziesz pomysły na szybki lunch do pracy. Na początek mam dla Ciebie dwa przepisy, ale ten wpis będzie rozwijany, a kolejne przepisy pojawią się już wkrótce.
Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe śniadanie bez chleba, zajrzyj też tutaj.
Szybki lunch do pracy: Kurczak curry z komosą i warzywami
Bardzo smaczny, pożywny i szybki w przygotowaniu lunch do pracy, który możesz stworzyć w 15 – 20 minut
Składniki (2 porcje):
- podwójna pierś kurczaka
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- przyprawa curry (do smaku)
- warzywa (możesz dowolnie wymieniać, np. kupić mieszankę warzyw na patelnię): marchewka, cukinia, kapusta czerwona, mieszanka sałat, rzodkiewka
- słodki sos chili (sprawdź skład – niektóre zawierają dużo niezdrowych dodatków!)
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w garnku (proporcja 2:1 woda do komosy). Jeśli bardzo Ci się spieszy, zagotuj wodę w czajniku i dogrzej na kuchence.
- Komosę dokładnie przepłukać na sitku, wrzucić do wrzącej wody i gotować według przepisu na opakowaniu.
- Pokroić kurczaka w kostkę ok. 2 cm. doprawić przyprawą curry, wymieszać.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na złoty kolor.
- Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w talarki (jeśli będziemy ją podduszać) lub zetrzeć na tarce (w wersji na surowo. Na drugiej patelni lub w rondelku podduszamy cukinię i marchewkę z małą ilością wody do miękkości (można też użyć garnka do gotowania na parze).
- Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szatkujemy kawałek kapusty.
- Układamy wszystkie składniki w pojemniku na lunch, dodajemy garść mieszanki sałat, polewamy do smaku sosem chili.
Tak przygotowany lunch można zrobić od razu w wersji na dwa dni, wtedy jednorazowy czas przygotowania jest jeszcze krótszy. Lunch można zjeść na zimno lub na ciepło. Jeśli lubisz jeść ciepły posiłek w pracy, ale nie masz jak go podgrzać, spraw sobie porządny termos do żywności. Jak widzisz szybki lunch do pracy nie musi być skomplikowany ani kosztowny.
Prosty przepis na kurczaka curry z ryżem i burakami
Gotowane buraki wydają się trudne i czasochłonne w przygotowaniu, ale poza wrzuceniem ich do garnka i późniejszym starciem w malakserze lub na tarce – zbyt wiele pracy tu nie ma. Dodatkowo buraki wytrzymają w lodówce nawet do 3 dni (zamknięte w szklanym pojemniku), więc możesz przygotować je jako dodatek do lunchu nawet na pół tygodnia!
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie buraki (możesz od razu ugotować 6 lub 8 i mieć warzywo na kilka dni – taka sama praca z Twojej strony)
- 1 podwójna pierś kurczaka
- dowolny ryż (tutaj brązowy) 100 g
- słodki sos chili
- pomidorki koktajlowe (kilka sztuk – do smaku)
- przyprawa curry (do smaku)
Przygotowanie:
- Ugotować buraki: umyj je dokładnie, wrzuć (ze skórką) do garnka z wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości). Odcedź, poczekaj chwilę, aż ostygną, obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce lub w malakserze.
- Pokroić kurczaka w kostkę ok. 2 cm. doprawić przyprawą curry, wymieszać.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na złoty kolor.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (jeśli stosujesz ryż w torebkach, absolutnie nie gotuj go w plastikowej torebce – więcej info tutaj).
- Wszystkie składniki układamy w pojemniku na lunch, dodajemy do smaku pomidorki koktajlowe i słodki sos chili.
Wkrótce więcej przepisów na szybki lunch 😉
Smacznego!