Tego nie jedz! Trucizny w jedzeniu – czego unikać?
Zdrowie to jeden z kluczowych czynników decydujących o jakości naszego życia. Dlatego tak ważne jest dbanie o nie każdego dnia. Pamiętaj, że Twoje życie jest sumą wyborów dokonywanych każdego dnia. Jednymi z najważniejszych decyzji, jakie możesz podejmować są te dotyczące tego, co jesz. Zarówno Ty, jak i Twoi bliscy, a zwłaszcza Twoje dzieci. Jedzenie może być lekarstwem, ale może też być trucizną. Trucizny w jedzeniu znajdziemy nie tylko w żywności, ale też w opakowaniach.
Tematyką zdrowego odżywania interesuję się praktycznie od zawsze. Zdrowe jedzenie było dla mnie ważne na długo przed tym, gdy modne stało się bycie fit. Trend na treningi i dobre, naturalne jedzenie uważam za jeden z najważniejszych i kibicuję mu z całego serca. Jeśli do tej pory nie interesowałeś się tym, co jesz, przygotowałam dla Ciebie kilka podstawowych zasad do wprowadzenia od zaraz. Dzięki temu unikniesz spożywania choć części trucizn zawartych w jedzeniu.
Co nas truje? Plastik w jedzeniu, który spożywamy na własne życzenie!
O szkodliwości plastiku mówi się od wielu lat. Zauważ, jak wiele dziś rzeczy, które używasz codziennie, wykonane jest z plastiku. Niestety jedzenie także pełne jest tego surowca. Nie miej złudzeń, że jeśli kupujesz mięso czy kiełbasę na wagę, to nie przyjechało ono do sklepu… w plastikowym opakowaniu zbiorczym. To samo dotyczy nawet warzyw sprzedawanych w… lokalnym warzywniaku. Niedawne badania w Wielkiej Brytanii dowiodły, że 97% tamtejszych dzieci miało w sobie… plastik!
Jeśli nie chcesz się truć, skorzystaj z kilku prostych porad, które pomogą Ci ograniczyć kontakt z plastikiem. Nie miej jednak złudzeń, że w dzisiejszym świecie możliwe jest prawdziwe życie plastic-free. Ale im mniej, tym lepiej!
Nie kupuj kukurydzy w puszce! O aluminium i BPA słów kilka.
Ah, te pyszne warzywa w puszkach. Groszek w puszce, kukurydza w puszce, fasola w puszce czy brzoskwinie w syropie no i oczywiście mleko kokosowe również w… puszce. Żywność w puszce powinna zniknąć z Twojej listy zakupów od dzisiaj! Dlaczego? Wszystko przez aluminium oraz BPA. Więcej o aluminum poczytasz np. tutaj (w języku angielskim) oraz tutaj (również po angielsku).
Aluminium wiązane jest z chorobą Alzheimera. U dzieci może powodować choroby mózgu, kości i nerek. Oczywiście z uwagi na powszechne występowanie w przyrodzie nie jesteśmy w stanie zupełnie wyeliminować tego materiału z naszego życia. Jednak możemy zrobić dużo, aby się przed nim chronić!
Jak ograniczyć ekspozycję na aluminium?
- Zrezygnuj z żywności w puszkach, ponieważ puszki są zrobione z aluminium, a ten materiał to prosta droga do trucizny w jedzeniu.
- Uważnie przyglądaj się swoim naczyniom do pieczenia i gotowania. Aluminiowe garnki, patelnie czy formy do pieczenia albo narzędzia do przyrządzania potraw – usuń je ze swojego domu.
- Pozbądź się folii aluminiowej. Nie jest Ci potrzebna, aby stworzyć pyszne i soczyste potrawy. Sprawdziłam 🙂
- Aluminium znajdziesz też w wielu produktach kosmetycznych z antyperspirantami na czele.
Teraz kilka słów o BPA. Bisfenol A zawarty jest bardzo często w opakowaniach stosowanych w żywności w puszkach. Tak samo, jak aluminium, może szkodzić zdrowiu. Powiązany jest z wieloma schorzeniami endokrynologicznymi, m.in. PCOS (możesz o tym poczytać po angielsku np. tutaj). Wpływa negatywnie na męskie i żeńskie hormony. BPA jest powszechnie stosowany w produkcji plastikowych opakowań, nie tylko do żywności, ale też do kosmetyków i produktów medycznych.
Uwaga! Kojarzysz może tritan? Jakiś czas temu reklamowano go jako bezpieczny plastik między innymi stosowany w produkcji wielorazowych butelek do wody. Jak widać, również nie jest bezpieczny.
Jak ograniczyć ekspozycję na BPA?
- Zrezygnuj z żywności w puszkach.
- Czy BPA jest w wodzie mineralnej butelkowanej? Skoro nie wiesz, a producent się nie chwali, lepiej załóż, że jest.
- Jeśli nie jesteś pewien, czy Twoje plastikowe naczynia zawierają BPA, czy nie, lepiej załóż, że tak i w miarę możliwości zamień je na szklane lub ze stali nierdzewnej (uwaga na aluminium!).
- Zamiast plastikowych butelek używaj szklanych lub tych ze stali nierdzewnej. Tylko uważaj, jakie zakrętki te butelki mają!
Jedzenie w puszce nie służy Twojemu zdrowiu. Zamiast kukurydzy w puszce kup kukurydzę w szklanym słoiku.
Trucizny w jedzeniu – plastikowe torebki, w które pakujesz warzywa, owoce i pieczywo szkodzą zdrowiu!
W sklepie pakujesz swoje warzywa i owoce do jednorazowych foliówek, a potem w domu wykorzystujesz je do pakowania kanapek do szkoły dla dziecka? To duży błąd, który może skutkować negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia. Po pierwsze, większość takich siatek zawiera w sobie BPA, o którym pisałam wyżej. Co więcej, w takich siatkach Twoje warzywa i owoce nie mogą oddychać i w następstwie postępującej reakcji chemicznej pojawiają się niekorzystne dla zdrowia związki. Dodatkowo tak przechowywane warzywa i owoce to idealne środowisko dla rozwoju chorobotwórczych bakterii.
Jak możesz uniknąć stosowania plastikowych torebek?
- Chodź na zakupy z własnymi siatkami (bawełniane, lniane, z naturalnej plecionki).
- Nie pakuj warzyw i owoców w sklepie w foliówki. Po prostu wyłóż je na ladę bez opakowania.
- Pieczywo pakuj w papierowe torebki (bez plastikowego okienka).
Trucizny w jedzeniu – trująca herbata, ryż i kasza!
W świetle najnowszych badań szkodliwa może być nawet Twoja ulubiona herbata. Używasz herbat w torebkach? A czy wiesz, że plastikowe torebki do herbaty mogą się rozpadać i uwalniać mikroplastik? Pyszna herbatka, prawda? Czy kupujesz ryż lub kaszę porcjowaną w foliowych woreczkach, które – o zgrozo – przeznaczone są do gotowania? A ten plastik to do wody się nie przedostaje? Masz taką pewność?
Unikaj zatem herbaty w plastikowych torebkach i nie gotuj ryżu ani innych produktów spożywczych w plastiku.
Zofia
7 października, 2019Cała nadzieja w coraz większej świadomości konsumentów i ich potrzeby dokonywania prawidłowych wyborów. Miejmy nadzieję, że nieuczciwi producenci dzięki takim decyzjom zostaną wyeliminowani z rynku.
Joanna
20 października, 2019Każdą codzienną decyzją wpływamy na nasze życie.