Przepis na napój imbirowy wzmacniający odporność

Podziel się!

5
(3)

W okresie przesilenia wiosennego zazwyczaj zmagamy się z licznymi infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Przeziębienie i grypa dają się nam we znaki. Media cały czas informują również o coraz większej liczbie zachorowań na koronawirusa w Polsce. Jednym z podstawowych elementów chronienia się przed infekcjami (oraz szansą na ich łagodniejszy przebieg) jest dbanie o dobrą odporność organizmu. Jak wzmocnić odporność organizmu? W tym artykule znajdziecie proste wskazówki na ten temat.

Oczywiście poniższy artykuł nie zastępuje porady dietetyka lub porady lekarskiej. Jednak każdy skorzysta z praktycznego planowania posiłków na cały tydzień. Warto też skorzystać z porad, jak robić zakupy spożywcze.

Na początek polecam świetny i prosty przepis na wzmacniający odporność napój imbirowy z dodatkiem korzennych przypraw, cytrusów oraz miodu.

Wzmacniający odporność napój imbirowy z goździkami i miodem

Składniki (na litrowy dzbanek, wszystkie przyprawy w całości – nie mielone):

  • kawałek imbiru około 10 cm
  • goździki suszone około 10 szt
  • laska cynamonu 1 szt
  • gwiazdki anyżu 3 szt
  • kardamon cały 2 szt
  • pomarańcza 1 szt
  • cytryna 1 szt (można użyć obu rodzaju cytrusów lub tylko jednego z nich)
  • miód 1 łyżka (opcjonalnie, do smaku)
  • woda około 500 ml (do zagotowania) + 500 ml zimnej wody

Potrzebny czas: 20 minut

Aby zrobić wzmacniający odporność napój imbirowy z goździkami i miodem, potrzebujesz chwili czasu i kilku składników. Przygotuj niewielki garnek lub rondel, deskę do krojenia, nóż i dzbanek 1 l.

  1. Imbir umyj i pokrój na plasterki, wrzuć do garnka z wodą

  2. Do garnka dodaj przyprawy

    Pamiętaj, by używać przypraw w całości, a nie zmielonych. Jeśli użyjesz zmielonych, napój będzie mętny i ziemisty.

  3. Zagotuj napój, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ognium ok. 12 minut

  4. Po tym czasie odcedź sam napój i przelej do litrowego dzbanka

    Napój powinien zająć około połowy pojemności dzbanka.

  5. Dolej około 500 ml zimnej wody

    Chodzi o ostudzenie napoju przed dodaniem cytrusów i miodu.
    Pozostaw trochę wolnej pojemności w dzbanku na plasterki owoców, które zaraz dodasz.

  6. Umyte i oczyszczone owoce cytrusowe pokrój w plasterki.

    Jeśli nie masz pewności, czy udało się usunąć chemiczne dodatki ze skórki cytryny czy pomarańczy, usuń skórkę.

  7. Dodaj cytrusy do napoju imbirowego i wymieszaj

  8. Opcjonalnie dodaj miód do smaku


Obniżona odporność przyczyną zwiększonej podatności na zachorowanie

Niestety, jeśli nie dbamy o naszą odporność kompleksowo, z pewnością będziemy o wiele bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe czy bakteryjne występujące w okresie wiosennym i jesiennym.

Dlatego jeśli chcesz zwiększyć swoją odporność, powinieneś poznać kilka podstawowych zasad, które u każdego człowieka powinny być podstawą profilaktyki prozdrowotnej. Przed zakupami spożywczymi zobacz też artykuł o truciznach w jedzeniu.

Jak wzmocnić odporność organizmu? Unikaj żywności prozapalnej

Stan zapalny organizmu oczywiście może być czymś dobrym. W tym stanie zwalczamy zagrożenie dla naszego zdrowia i bronimy się przed infekcją. Jednak jeśli utrzymujemy stan zapalny organizmu przez cały czas, osłabiamy swoją zdolność do obrony przed wirusami i bakteriami.

Poniżej lista składników, które najczęściej powodują utrzymujący się w organizmie przewlekły stan zapalny

Więcej szczegółów znajdziecie w tym artykule – wszystko poparte badaniami naukowymi):

  • cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydzany
  • roślinne tłuszcze o określonych parametrach
  • węglowodany oczyszczone, czyli pozbawione błonnika
  • alkohol
  • mięso przemysłowe

Niektóre źródła zalecają również znaczne ograniczenie lub całkowitą rezygnację z nabiału, a szczególnie z mleka.

Jak wzmocnić odporność organizmu? Czego nie jeść?

Jeśli chcesz wzmocnić odporność organizmu, zacznij od eliminacji lub znacznego zredukowania poniższych produktów:

Ogranicz spożycie mięsa i ryb

Mięso, szczególnie tzw. czerwone działa prozapalnie. Większość ryb to w tej chwili kopalnia zanieczyszczeń z mórz i oceanów z dodatkiem mikroplastiku. Zrób eksperyment i przez dwa tygodnie jedz mięso tylko 2 razy w tygodniu. Zobaczysz, czy ci go w ogóle brakuje!

Tutaj ważna uwaga: zmiana nawyku jest procesem długotrwałym, dotyczy to oczywiście także nawyków żywieniowych. Dlatego polecam przeczytanie artykułów o nawykach, w tym tego i tego, zanim rozpoczniesz zmiany.

Jeśli uprawiasz sport i zastanawiasz się, czy całkowita rezygnacja lub ograniczenie spożycia mięsa jest dla ciebie, obejrzyj film The Game Changers. Na stronie znajdziesz też sporo roślinnych przepisów.

Słodycze, cukier do kawy i żywność przetworzona

Ta kategoria żywności w zasadzie powinna być nazywana produkty żywnościopodobne. Brak wartości odżywczej i wpływanie na utrzymywanie się przewlekłego stanu zapalnego są wystarczającymi przesłankami do ich eliminacji.

Słodycze to nie tylko ciastka i batoniki. To też pseudozdrowe batony musli oraz wszystko, co bardzo wysoko i szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Słodkie napoje również się do tego zaliczają. Wyeliminuj wszystko. Bez wyjątku.

Dwie łyżeczki cukru do kawy dziennie. Dwie kawy dziennie. To aż cztery łyżeczki cukru każdego dnia. A z tym cukrem musi radzić sobie twoje ciało. Pomijając fakt, że przez takie dodatkowe obciążenie możesz po roku stać się o kilka kilogramów cięższy, spożywanie cukru sprzyja cukrzycy, powstawaniu nowotworów oraz otyłości.

Zastosuj Metodę Małych Kroczków.
Jeśli każdego dnia słodzisz dwie łyżeczki cukru, przez pierwszy tydzień zacznij słodzić półtorej łyżeczki.
W drugim tygodniu zmniejsz ilość cukru do jednej łyżeczki.
W trzecim tygodniu słódź tylko pół łyżeczki.
A po miesiącu pij wszystkie napoje bez cukru.

Żywność przetworzona również nie zawiera w sobie zbyt wiele substancji odżywczych, za to pełno konserwantów i chemicznych polepszaczy żywności. Jeśli to, co chcesz kupić zawiera długą listę niezrozumiałych związków chemicznych lub “E”, zastanów się dwa razy.

Zwróć też uwagę, że żywność przetworzona została zwykle wyjałowiona z większości cennych składników odżywczych w procesie produkcyjnym. Potem do niektórych tego typu produktów… dodano te usunięte składniki w syntetycznej formie ponownie. I tak powstały na przykład wzbogacone żelazem płatki śniadaniowe. Marketingowa magia!

Alkohol wzmaga stan zapalny organizmu

Niestety, picie alkoholu jest obciążeniem dla całego twojego organizmu. Bardzo ciężko pracuje wątroba, aby usunąć toksynę z ciała. Dlatego jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, znacząco ogranicz lub wręcz wyeliminuj alkohol ze swojej diety.

Tłuszcze trans i tłuszcze roślinne o określonych parametrach

O ile dieta oparta na roślinach ma mnóstwo zalet, o tyle niektóre rodzaje tłuszczy roślinnych niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Lepiej zrezygnować na przykład ze stosowania margaryny oraz ze smażenia potraw w ogóle (niezależnie, jakiego oleju użyjemy).

Podczas smażenia (i pieczenia!) w bardzo wysokiej temperaturze wraz z posiłkiem zjadamy znaczne ilości tłuszczy trans, które nie tylko powodują pogorszenie stanu zapalnego w organizmie, ale też sprzyjają rozwojowi nowotworów.

Węglowodany oczyszczone, czyli biała mąka i spółka

Produkty z białej mąki nie służą twojemu zdrowiu. Jak zapewne wiesz, w procesie oczyszczania mąki usuwa się z niej wszelkie dobroczynne substancje. Substancje te dostarczają ci odżywczych składników. Niestety, w procesie oczyszczania mąki pozbywamy się z niej też cennego błonnika. Błonnik to swego rodzaju naturalna “szczotka”, która usuwa z twojego organizmu złogi. Błonnik to też oczywiście pożywka dla dobrych bakterii (zainteresowanym polecam książkę dr Robynne Chutkan pt. Dobre bakterie).

Dlatego zamiast białej mąki i produktów z niej wytworzonych wybierz produkty z mąki pełnoziarnistej lub w ogóle z pełnych ziaren. Oczywiście, możesz też w ogóle zrezygnować ze zbóż, jednak na początek samo usunięcie białego pieczywa i pochodnych pseudoodżywczych produktów żywnościowych sprawi, że poczujesz się lepiej.

W kolejnym artykule przeczytasz o tym, co warto jeść, aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie i wzmocnić odporność.

Przepis na napój imbirowy wzmacniający odporność
Przepis na napój imbirowy wzmacniający odporność

Oceń post:

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Bądź pierwszy i oceń post!

Przykro nam, że post okazał się nieprzydatny.

Pomóż nam go ulepszyć!

Powiedz nam, jak możemy ulepszyć ten post?

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 odpowiedzi na “Jak wzmocnić odporność organizmu? Przepis na napój imbirowy.”

  • Zofia
    13 marca 2020 w 17:19

    Z przepisu na napój imbirowy korzystam ; przepis dostałam od Córki ; napój smaczny a przede wszystkim zdrowy

  • Misia
    14 marca 2020 w 17:27

    Ale super przepis dzisiaj zrobię dziękuje

Instagram